België ligt in West-Europa en grenst aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. België heeft meer dan 11 miljoen inwoners. De hoofdstad van België is Brussel, dit is tevens het bestuurlijk centrum van Europa. In België worden drie talen gesproken, namelijk Nederlands, Frans en Duits.
Merkbescherming
Met een Benelux merkregistratie (Benelux merkaanvraag) krijgt u een monopolie om uw merk in de Benelux te mogen gebruiken, waaronder dus België. Dit merk mag een woord zijn maar ook een logo of uw bedrijfsnaam. Het is belangrijk uw merk zo snel mogelijk vast te leggen voordat iemand anders dit doet en u vervolgens uw merk niet meer mag gebruiken. Met een merkregistratie kunt u namelijk anderen verbieden om een identiek of vergelijkbaar merk te gebruiken voor (bijna) dezelfde producten of diensten in Nederland, België en Luxemburg (Benelux). Het is niet mogelijk om een merk alleen in België te registreren. Een Belgische merkregistratie bestaat niet.
Bij het aanvragen van een merk dienen belangrijke keuzes gemaakt te worden. U wilt immers niet tegen een weigering of een onnodig conflict aanlopen. Ook wilt u zo’n groot mogelijke bescherming van uw merk. En niet er later achter komen dat uw merkregistratie onvolledig was. Dient u bijvoorbeeld het logo of de naam te registreren. In kleur of zwart/wit? Met slagzin of niet? En is het merk eigenlijk wel beschikbaar? Dit soort vragen nemen wij met u door om uw merken zo goed mogelijk te kunnen beschermen.
Kosten
Vraag vrijblijvend een offerte aan voor merkbescherming van jouw merk in België.
Merkonderzoek
Voorafgaand aan de registratie in de België kunnen wij een voorafgaand onderzoek verrichten voor uw.
Merkaanvraag en registratie
Na het uitvoeren van de check, zal er door ons een klassenomschrijving worden opgesteld, waarin al de producten en diensten die onder het merk vallen of in de toekomst onder het merk zullen vallen worden opgenomen. Daarnaast zullen er nog een aantal documenten moeten worden ingediend, zoals een kopie paspoort, een uittreksel kvk ed. Mogelijk dat bepaalde documenten eerst gelegaliseerd of genotariseerd dienen te worden. Daarover zullen wij u dan eerst informeren.
Hierna zal de aanvraag worden ingediend en zullen de plaatselijke autoriteiten de merkaanvraag beoordelen. Indien zij geen bezwaar hebben dan volgt er een periode waarin bestaande eerdere merkhouders bezwaar kunnen maken op het door ons ingediende merk. Wanneer er geen bezwaar wordt gemaakt, zal het merk daarna geregistreerd worden. U ontvangt hier dan een mooi certificaat van. De duur van een procedure van aanvraag is ongeveer 6 maanden.